Skolfrågor hetast för MSU-basen

Det politiska intresset väcktes på allvar i samband med det förra valet då Mathilda var 14 år och gick på högstadiet.

– Tyvärr är det inte särskilt coolt bland ungdomar att vara politiskt aktiv. Men jag kände då att jag vågade börja ta ställning och insåg tidigt att jag var liberal.

Samtidigt känner Mathilda ändå ett ökande intresse för politik bland ungdomar på senare år. HN har tidigare berättat om Filip Bertilsson (M) och Chitra Abel (V) som gick i samma klass och låg i toppen på sina respektive partiers kommunlistor.

– Ett tag gick jag också i deras klass och vi var nog ett tiotal där som var medlemmar i olika ungdomsförbund. Det är nog väldigt ovanligt i dag, men var kul. Vi triggade varandra.

– Som riksordförande i MSU har jag varit ute mycket på skolor runt om i landet inför valet. Jämfört med många andra kommuner känns det som att partierna i Falkenberg arbetar väldigt mycket för att utbilda unga politiker och låta dem engagera sig. Jag uppskattar verkligen hur moderaterna har öppnat för mig i alla fall.

Var kom intresset ifrån, har du politiker i släkten?

– Nej, men jag har alltid haft ett samhällsintresse och mina föräldrar har hela tiden stöttat mig.

– Vi är snarare en hästfamilj än politikerfamilj. Jag red väldigt mycket och har tävlat en hel del och tror att jag har mycket nytta av min idrottsbakgrund. Men det kräver väldigt mycket tid och jag slutade när jag var 13 år.

Vilka frågor kommer du att driva mest?

– Som ordförande i MSU är det förstås skolfrågor jag brinner för. Det är viktigt att man möter eleverna efter individuella behov. Matteresursen på gymnasiet här i Falkenberg är ett bra exempel. Många elever uppskattar att man kan få hjälp där, utanför klassen.

PISA-undersökningen visar väl att det behövs krafttag inom skolan?

– Ja, det är extra viktigt för Sverige och oss ungdomar. Hur man ska ta till sig undervisningen. Jag skulle vilja se mer reformer för gymnasiet. G11 var ett steg i rätt riktning med fler betygssteg, men det behövs fler och tydligare kunskapsmål.

Kan du tänka dig att jobba med politik på heltid?

– Absolut! Men, lite längre fram. Det är viktigt för mig att skaffa en utbildning och erfarenhet av arbetslivet först.

Vilken utbildning siktar du på i nuläget?

– Antingen jurist eller polis.

Är det svårt att hinna med både skolarbetet och politiken som väl kräver en hel del tid för att kunna sätta sig in i alla ärenden?

– Nej, inga problem. Det blir knapert med tid men då är det väldigt viktigt att prioritera.

Ålder: 19 år
Bor: Ljungby utanför Falkenberg.
Familj: Föräldrarna Charlotte och Peter, storebror Gustaf, storasyster Elisabeth och lillebror Oscar.
Yrke: Studerande. Går sista året på samhällsprogrammet.
Politiska förebilder: Fredrik Reinfeldt för att han tog sig an att förnya partiet och gjorde det på ett sätt som kanske inte alla människor tycker om. Margaret Thatcher för att hon var en så väldigt stark kvinna och så insatt i alla frågor.
Intressen: Politik. Hinner inte med mycket mer. Men tycker om att gå i skogen runt Ljungsjön, i närheten av hemmet. Eller att titta på film ibland.
Partitillhörighet: Moderaterna.
Aktuell: Yngsta ledamoten i Falkenbergs nya kommunfullmäktige.
Andra uppdrag: Riksordförande i Moderat Skolungdom (MSU) och ledamot i Moderata ungdomsförbundets förbundsstyrelse (MUF).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *